Sinterklaasverbod

De Verenigde Staten herbergen nogal wat vreemde wetten. In Natoma, Kansas (met een indrukwekkend inwonerstal van 335) is het verboden een mes te gooien naar iemand in een streepjeshemd. Klinkt zinnig. In Gurnee, Illinois is het voor vrouwen die meer dan honderd kilo wegen verboden paard te rijden in korte broek. Dat is gewoon gezond verstand. In Alaska is het schieten van beren toegestaan, maar het wakker maken van een beer om een foto te maken is verboden. In Tennessee is het verboden vissen te vangen met een lasso. Om niet te zeggen dat het me ook welhaast onmogelijk lijkt. In Logan County, Colorado is het –pech voor Doornroosje– voor een man verboden een slapende vrouw te kussen. En in Oklahoma kunnen mensen die rare gezichten trekken tegen honden gearresteerd worden. Only in America? Dichter bij huis dan, in Groot Britannië: als iemand op je deur klopt in Schotland en je toilet wil gebruiken, ben je verplicht deze persoon binnen te laten.

Nu is de bovenstaande bloemlezing van gekke wetten bijeengeraapt uit diverse ‘raar maar waar’-overzichtjes op het internet, dus neem het maar met een flinke korrel zout. Maar ook in Nederland zijn best wat obscure regels aan te wijzen, gewoon in het Wetboek van Strafrecht (WvSr). Wat voorbeelden…

Voor de Rijdende rechter fans: op het verplaatsen of vernielen van de erfafscheiding (art. 333 WvSr) staat een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaar. Voor de stevige drinkers: op het in staat van dronkenschap belemmeren van het verkeer (art. 426 WvSr) staat een hechtenisstraf van 6 dagen (en voor de recidivist: twee weken). Mijn persoonlijke favoriet: de lange tenen van de Zwitsers. Het wapen van het Zwitserse Eedgenootschap gebruiken “onder omstandigheden die het Zwitserse nationale gevoel zouden kunnen krenken” is strafbaar gesteld in artikel 435d WvSr en goed voor hechtenis van ten hoogste een maand. Nog een exoot, maar goed om te weten: gedurende de maanden mei tot en met oktober is het verboden om je op een weiland te begeven, als dat is ingezaaid of beplant. Op straffe van een geldboete (art. 460 WvSr).

Maar het zijn de plaatselijke verordeningen die vaak nog het meest verbazen. Zie bijvoorbeeld artikel 5:38, eerste lid, van de APV van Deventer:

Het is verboden om:

a. op of aan de weg of zichtbaar vanaf de weg, in of op een voer- of vaartuig, geheel of gedeeltelijk vermomd of verkleed als Sinterklaas, op te treden of zich te bevinden;

b. te bevorderen, toe te staan of er gelegenheid toe te geven dat in strijd wordt gehandeld met het verbod vervat onder a van dit lid.

Only in America. En in Deventer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s