Openbaar toilet


Ik ben ontzettend blij met ons appartementje in het centrum van de stad. Mooie locatie, mooi balkon. In het centrum van een van de mooiste steden van dit land. Maar soms, heel soms, ben ik ietsje minder blij. Dat zijn de ochtenden na stapavonden.

Op die avonden –of nachten meer– zoeken veel drinkebroers naar een plekje om hun blaas te ledigen van alcoholische versnaperingen, op weg naar huis na een bezoek aan het café. De portiek van ons appartementencomplex is daarvoor kennelijk uitermate geschikt, want elke vrijdag-, zaterdag- en zondagochtend tref ik bij onze voordeur de sporen aan van wat een urine-overstroming lijkt te zijn geweest. De ochtenden after the night before, niet de mooiste dagen om onze deur uit te stappen. Overigens zijn er ook stapavonden dat ik, niet vies van een cafébezoek op m’n tijd, de wildplasser(s) op heterdaad betrap. Dat blijven ongemakkelijke momenten, gesprekstechnisch vooral.

Nu schreef ik eerder eens ergens dat het de kleine dingen zijn die het doen in een stad. Op het oog kleine ongemakken kunnen je beeld van de leefbaarheid van een stad bepalen en de gemeente heeft daar een verantwoordelijkheid in. Toch was het me nog niet eerder te binnen geschoten dat ik het probleem dat onze portiek wordt gebruikt als openbaar toilet, bij de gemeente te melden. Bij ‘toeval’ deed ik dat toch. Met verrassend resultaat.

Dinsdag downloadde ik de appBuitenBeter’ op mijn mobieltje. Van een vriendin hoorde ik dat je verloedering van je woonomgeving nu met een druk op de knop bij de gemeente kon melden (naast BuitenBeter zijn er ook andere initiatieven, zoals ‘Verbeter de buurt’) en ik was benieuwd. Om het uit te proberen heb ik het wildplasprobleem in de app ingevoerd, mijn persoonlijke gegevens achtergelaten en ben gaan slapen. Eerlijk gezegd had ik geen hooggespannen verwachtingen, vooral niet omdat BuitenBeter meldde dat Arnhem nog niet direct was aangesloten op het platform.

De dag erna luisterde ik tijdens een pauze op het werk mijn voicemail af. Een vriendelijke man van “Handhaving” sprak een uitvoerig bericht in. Mijn melding was ontvangen en hij had de gebiedsagent gebeld. Die had hem gezegd dat de problematiek bekend was en dat er al extra aandacht voor was: als er “heterdaadjes urineren, dan is het flink kassa.” Ze zouden het nu zelfs nog wat meer prioriteit geven. Als klap op de vuurpijl liet de handhavingman weten dat hij de reinigingsdienst opdracht had gegeven  ons portiek eens grondig schoon te spuiten.

U begrijpt, deze handhavingsman kan bij mij even niet meer stuk. En de BuitenBeter app ook niet. Een mooi voorbeeld van hoe moderne communicatiemiddelen het contact met de overheid kunnen verbeteren. Ik word als burger snel en serieus geholpen en hou een goed gevoel over aan het contact met de gemeente. Bovendien draagt mijn melding uiteindelijk bij aan een schonere leefomgeving. Zo kunnen apps de buurt beter maken.

Dit weekend maar eens de stad door lopen met mijn mobieltje en BuitenBeter binnen handbereik. Benieuwd naar het aantal voicemails met handhavingsverrassingen.

Verscheen eerder op Arnhem Direct.

Advertenties

One thought on “Openbaar toilet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s