PvdA met Ahmed Marcouch in actie tegen overvallen op Arnhemse ondernemers‏

Foto: Martijn Kriens

De afgelopen weken is Arnhem getroffen door een reeks van overvallen op winkels in de stad. Als de dagen korter zijn en de nachten langer, maken overvallers gebruik van de omstandigheden om hun slag te slaan. De politie heeft hierover gezegd dat het aantal overvallen “cijfermatig niet [zou] afwijken van het gemiddelde.” Daarmee wordt niet onderkend dat de recente reeks zorgwekkend is. Het lijkt wel bijna elke dag raak. Uit politiecijfers blijkt dat tussen 2006 en 2009 het aantal overvallen in de politieregio explosief steeg: van 32 naar 125 per jaar. Gelukkig is na 2009 een daling ingezet, onder andere na toegenomen politieaandacht voor het aantal overvallen. Deze daling was ook vorig jaar meetbaar. De trend lijkt daarmee doorbroken. Maar we zijn er nog niet. De PvdA maakt zich zorgen dat met de recente overvallen het fragiele succes onder druk komt te staan.

Goede initiatieven
Gelukkig is er aandacht voor veilig ondernemen. Zoals in de Steenstraat, waar gisteren het Keurmerk Veilig Ondernemen is uitgereikt. Er zijn plannen om beter samen te werken en er is overleg opgestart. Dat geldt ook voor de binnenstad, waar men al langer bezig met is de veiligheid daar. Maar ook in Zuid, op Kronenburg, wordt al lang nagedacht over een effectieve manier om de veiligheid te verbeteren. Grote winkelketens kunnen vaak hun eigen beveiliging regelen. Van deze beveiliging door grote winkelketens gaat doorgaans een positieve werking uit voor de directe omgeving. Maar vooral eenmanszaken, waar winkeliers een groot gedeelte van de dag alleen in de winkel staan, blijven kwetsbaar. Daarom moeten de goede initiatieven worden gestimuleerd. Ondernemers kunnen daar wel een handje bij worden geholpen. Ingezet beleid moet nog sneller en beter worden uitgevoerd, zodat er gewenste vooruitgang kan worden gemaakt.

Meer aandacht
We willen graag dat er nog meer aandacht komt voor de veiligheid van de Arnhemse middenstand en het winkelend publiek. Niet alleen voor de winkels in de binnenstad, maar ook voor de snackbar in de wijk. Dat hebben we onder meer gedaan door vragen te stellen aan burgemeester Pauline Krikke. Onze fractievoorzitster Martien Louwers heeft de afgelopen dagen contact gehad met (getroffen) ondernemers en ondernemersverenigingen. Uit die contacten komt onder meer naar voren dat de nazorg bij overvallen en de communicatie met politie over het afloop van het politieonderzoek beter kan.

In actie met Ahmed Marcouch
De PvdA komt daarom in actie om van de ondernemers zelf te horen hoe zij de veiligheid en de aanpak van overvallen beleven en hen een hart onder de riem te steken. Dit doen we door aanstaande donderdag een gedeelte van de binnenstad en de Steenstraat te bezoeken. We gaan bij zoveel mogelijk ondernemers langs om ze vragen te stellen over hun beleving van veiligheid en er vinden persoonlijke gesprekken plaats met ondernemers die te maken hebben gehad met een overval. Daarbij zal naast een vertegenwoordiging van fractie en bestuur, Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch aanwezig zijn. Ook hij maakt zich zorgen over de overvallen op Arnhemse ondernemers en kan vanuit zijn werk in de Tweede Kamer op het gebied van veiligheid een grote bijdrage leveren aan deze actie. Want veiligheid ligt ons nauw aan het hart. Zonder veiligheid geen leefbare stad. En vooral, geen sociale stad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s