Europa heeft Achterhoek veel te bieden

Gisteravond was ik te gast in Bronckhorst om daar iets te vertellen over de betekenis van de Europese verkiezingen voor de Achterhoek. Twee vragen staan me nog het meest bij: wat doen we met al dat landbouwgif glyfosaat dat de akkers en weilanden in de regio oranje-geel kleurt (en erger)? En wat kan Europa voor onze jongeren betekenen en hun kansen op werk?

In gesprek met inwoners van Bronckhorst in Dorpshuis de Horst in Keijenborg.

Over die eerste vraag kan ik duidelijk zijn: in Europa moeten we bestrijdingsmiddelen en andere chemicaliën die ernstige nadelige effecten hebben voor mens en natuur, zoals glyfosaat en neonicotinoïden, gewoon verbieden. Sterker. Wat de PvdA betreft gaat sowieso het hele landbouwbeleid op de schop door voorwaarden te koppelen aan de directe subsidies voor boeren. Hiermee stimuleren we duurzame innovatie en het herstel tussen landbouw, natuur en de samenleving.

Dan wat de Achterhoekse jongeren betreft. Voor hen heeft Europa veel te bieden. Zo wil de PvdA in Europa het fonds dat jeugdwerkloosheid bestrijdt versterken. Hiermee wordt gestimuleerd dat er geïnvesteerd blijft worden in opleidingsplekken en banen voor jongeren. Daarnaast moet de wederzijdse erkenning van diploma’s en competenties het mogelijk maken dat inwoners van de Achterhoek makkelijker over de grens aan het werk kunnen.  Bovendien wil de PvdA dat de maakindustrie zich met steun van Europa op duurzame innovatie te gaat richten. Hiermee worden ook in de Achterhoek groene banen gecreëerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *